Dessvärre ligger bolaget vilande tills vidare. Anmäl till nyhetsbrev – för uppstart igen!

Solskydd till barn

Solskydd vid olika tider på året och dygnet

Solskyddsbehoven ändras vid olika tider på året och olika tider på dygnet. Det beror på att ultraviolett (UV) strålning varierar under året och över Sverige beroende på årstid.

UV-strålningsnivåerna är högst mellan klockan 9 och 16, beroende på var du befinner dig i Sverige och tid på året. När UV-strålningsnivån är 3 eller högre:

  • Håll barn under 12 månader borta från direkt sol
  • Se till att barn över 12 månader är skyddade från solen.
  • Observera att du kan utsättas för UV-strålning även om det inte är en solig dag. Det betyder att du kan bränna dig en molnig eller sval dag eller om solen reflekterar mot dig från byggnader, vatten, sand eller snö.

Skugga

Skugga ger dig ett visst skydd mot UV-strålning.

Men UV-strålningen kan fortfarande nå dig i skuggan. Så även om du sitter i skuggan se till att du och ditt barn bär skyddskläder inklusive solglasögon och en bredbrättad hatt. Använd solskyddsmedel på exponerad hud.

Om du inte kan hitta skugga gör din egen skugga med ett paraply eller parasoll.

Om du använder en barnvagn så täck över den med vagnens skärmtak eller handduk men se till att luft kan tränga igenom till ditt barn. Täck aldrig över en vagn med en filt eftersom dessa kan begränsa luftflödet och höja vagnens temperatur till farliga nivåer.

När du reser i bilen med yngre barn fäst skärmar på sidorutorna för att skydda ditt barn.

Skyddskläder, hattar & solglasögon

Här är några saker att tänka på när du letar efter solskyddande kläder:

Solskyddande kläder med en ultraviolett skyddsfaktor (UPF) rating på 50+ ger ditt barn det bästa skyddet mot solen.
Tätt tyg hjälper till att skydda huden från solen. Håll upp tyget mot ljuset för att se hur mycket sol som kommer igenom. Om tyget släpper igenom mycket ljus kommer det förmodligen att släppa igenom mycket UV också.
Långa ärmar och långa byxor täcker upp mer hud. Armbågslånga ärmar och knälånga shorts är bäst om det är för varmt för fullängdskläder.
Våtdräkter och utslagsvästar är ett bra sätt att skydda ditt barn och dig själv från solen när de simmar eller gör andra vattenaktiviteter.
Bomullskläder är svalare än kläder gjorda av akrylfibrer.
Löst sittande kläder är svalare.

Hattar

En hatt skyddar ditt barns ansikte, hals och öron från solens UV. Bredbrättade hattar ger det bästa skyddet. Kepsar rekommenderas inte.

För spädbarn leta efter en mjuk hatt som är bekväm för ditt barn att bära när hen ligger ner. Remmar hjälper till att hålla hatten på ditt barnets huvud. Om hatten är säkrad med en lång rem och bygel, se till att den har en säkerhetssnäpp

Många spädbarn och småbarn gillar inte att bära hattar så de kommer att försöka bli av med den och så småningom kommer hatten att bli en del av ditt barns vana.

Solglasögon

Att bära solglasögon såväl som en hatt kan hjälpa till att skydda ditt barns ögon. Leta efter tätsittande solglasögon som kan slås runt

Solskyddsfaktor

Använd en solskyddsfaktor (SPF) 30 eller högre, bredspektrum, vattenbeständigt solskyddsmedel på ansikten, händer och andra delar av huden som inte täcks av kläder. Se till att använda mycket solskyddsmedel. Många människor använder inte tillräckligt så de får inte det skydd de behöver.

Applicera solskyddskräm minst 20 minuter innan du går ut och applicera det igen varannan timme, även om tuben eller flaskan säger fyra timmar.

Se till att solkrämen är inom sista användningsdatum och förvara den på en sval, skuggig plats under 30°C.

Kom ihåg att solskyddskräm filtrerar UV-strålning, men blockerar den inte helt. Du och ditt barn behöver också skugga och solskyddande kläder.

Solskyddsmedel och bebisar

Om ditt barn är yngre än sex månader rekommenderas inte solskyddsmedel. När det inte är möjligt att hålla ditt barn borta från direkt solljus är skugga, kläder och hattar de viktigaste sätten att ge skydd.

Solskyddsmedel märkta ”för spädbarn” eller ”känsliga” är mindre benägna att orsaka hudirritation. Testa alltid solskyddet på ett litet område av ditt barns hud för att se efter eventuella hudreaktioner.

Solskyddsmedel och äldre barn eller tonåringar

Det bästa sättet att säkerställa att ditt äldre eller tonårsbarn använder solskyddsmedel är att ge dem sitt eget förråd för användning under utomhusaktiviteter som att gå till stranden, när dom badar i pool eller busar i parken. Du kan till exempel köpa några mindre tuber med solskyddsmedel som ditt barn kan lägga i väskan.

Vissa tonåringar kanske tycker att vissa märken av solskyddsmedel är bättre för aknebenägen hud. Produkter märkta som ”icke-komedogena” eller ”oljefria” täpper inte till porerna.