Dessvärre ligger bolaget vilande tills vidare. Anmäl till nyhetsbrev – för uppstart igen!

Utomhuslekar

Lekar som passar bra (bäst) utomhus

Det finns massor med roliga lekar som gör sig bäst utomhus. Lekar som passar bra på både barnkalas, fester och andra tillställningar utomhus.

Hitta reflexerna

Detta är en perfekt lek att göra utomhus när det är mörkt eller kan också lekas inomhus med släckta lampor.

Göm ett antal reflexer på olika platser i trädgården. Ge varje barn var sin ficklampa och låt barnen leta efter reflexerna och den som hittar flest reflexer vinner.

Äppelleken

Försök hitta en så stor balja som möjligt som du lägger massor av äpplen i. Barnen delas in i två lag där de sedan skall försöka få upp äpplena med bara munnen som hjälp. Det lag av barn som fått upp flest antal äpplen  är det laget som vinner.

Ihopkopplingsleken

En losstagare utses, de andra barnen skall ”koppla ihop sig” med varandra och losstagaren skall försöka dra loss de hopkopplade barnen från varandra. De som har lossats skall nu även de försöka dra loss de andra. Det paret som trasslat ihop sig bäst och är sist vinner leken.

Skattkartan

Att låta barnen hitta sin egna godispåse är en rolig och uppskattad lek. Förbered med en stor låda som rymmer alla barnens godispåsar men är tillräckligt liten för att kunna gömmas väl. Rita upp en ”skattkammarkarta” över ett begränsat område. Rita in träd, buskar rabatter, staket mm. Du kan exempelvis leka detta i trädgården, i en park eller på gården. Gräv ner och göm skattkistan och markera med ett kryss där den är nedgrävd på skattkammarkarten.

Om det är mörkt ute kan du dela ut ficklampor till barnen efter att du lagt reflexer på skattkistan så blir det lite lättare för barnen att hitta.

Den gamla sköldpaddan

Låt barnen ta varsin stol och sprida ut sig huller om buller. Det skall vara en stol kort så en person har ingen stol och den är tom, den personen är sköldpaddan. Sköldpaddan är gammal och kan inte springa utan kan bara gå sakta.

Den gamla sköldpaddan går sakta mot den tomma stolen och då skall de andras uppgift vara att snabbt sätta sig på stolen för att förhindra att sköldpaddan sätter sig på den.

Då blir en annan stol ledig och sköldpaddan går sakta mot den och så vidare. När sköldpaddan hunnit sätta sig på stolen är det den som står upp eller den som lämnade stolen som blir den nya gamla långsamma sköldpaddan.

Brädan

Här skall det vara två eller flera lag som tävlar mot varandra. Samtliga i varje lag skall ställa sig i åldersordning, är det flera med samma ålder är det födelsedatum som gäller.
Det som behövs är en stam som ligger ner i skogen (går bra med en bräda på tomten med). Man bör vara minst 5 personer i varje lag för att det skall bli riktigt roligt och svårt. Den stora utmaningen är att man inte får nudda marken eller golvet. Knepet här är att man måste hjälpa varandra att flyttas runt så att kramas är oundvikligt. För att försvåra lite får man inte prata  men dock visa med fingrar exempelvis hur gammal man är eller födelsedatum. Detta går även att göra på tid.

När lagen anser sig färdiga med att ställa sig i åldersordning bör en deltagare från andra laget eller lekledare kontrollera om de ställt sig rätt. Det lag som lyckats bäst på kortast tid vinner.

Tvätta Björnungarna

Denna leken behöver ca. 5-15 deltagare. Utnämn en björnmamma och en björnpappa, resten ska vara björnungar. Mamman och pappan är fasttagare som ska tvätta björnungarna. Om mamman eller pappan får fast en unge så ska de ”skrubba” ungen (ta av mössan på ungen och skrubba hårbotten!). När ungarna blivit skrubbade är de också rena och ska hjälpa mamman och pappan att göra de andra rena. Den ungen som klarar sig längst får ett pris! Priset kan vara t ex en karamell, klubba eller annat.

Hajjakten

En haj utses av en av deltagarna och resten är småfiskar. Placera ut olika mattor på golvet där småfiskarna kan söka skydd. Hajen ska försöka fånga småfiskarna genom att kasta mjuka bollar på dem. Om småfiskarna står för länge på en matta kan hajen/hajarna ropa ”Storm!” – då måste alla fiskarna lämna mattorna. Den som är utanför  en matta och blir träffad av en boll blir också haj.

Skicka tiaran

Ett princessparty är perfekt för denna lek. Det behövs en tiara eller en kungakrona.
Barnen sätter sig i en ring på golvet och lekledaren sätter på musik. Deltagarna skickar runt en tiara till deltagaren bredvid sig. Efter en stund stoppar lekledaren plötsligt musiken. Den deltagare som har tiaran när musiken stoppar är nu ute och får sätta sig i mitten av ringen. Sedan sätter man på musiken igen och fortsätter tills endast en deltagare är kvar.

Picka ägg

Leken kallas även äggknackning och äggpickning är en traditionell lek vid påsk.  Det krävs minst två deltagare och hårdkokta ägg.
Varje deltagare får ett hårdkokt ägg. Det är viktigt att äggen är alldeles hela och de får gärna vara färgade eller målade för att lättare kunna se skillnad på dem. Deltagarna väljer vars en motståndare. De ska “picka” varandras ägg: slå äggens spetsiga sidor mot varandra.
Om en deltagares ägg går sönder är han eller hon ute ur leken. Den andre deltagaren går då vidare och får möta en annan vinnare. Till slut återstår bara en vinnare! Man kan låta den som vinner behålla förlorarens trasiga ägg.

Äggrullning

En traditionell påsklek som kan lekas av två eller flera deltagare.
Leken går ut på att rulla ägg nedför en backe eller en planka. Den som får sitt ägg att rulla längst eller träffa flest av de andras ägg har vunnit.
Gör upp en startlinje som deltagarna får ställa sig bakom. Varje deltagare får ett hårdkokt ägg. Äggen får gärna vara färgade eller målade för att lättare kunna se skillnad på dem. På en startsignal ska varje deltagare sätta fart på sitt ägg, utan att kasta det, så att det rullar så fort och långt som möjligt nedförsbacke.